Tutorials Hut

Tutorials Hut





  • ISTQB Certification Sample Paper 3

    The ISTQB stands for International Testing Qualifications Board responsible for the “ISTQB Certified Tester”.ISTQB sample paper provided in this section which helps in successfully clearing the exam.

          • There is an examination covering the contents of the syllabus related to software testing.
          • After the examination, each successful participant receives the “ISTQB-Certified-Tester” certificate.
          • This QA certification adds global recognition.

    This page has ISTQB sample paper which gives you better understanding of how question paper is framed.

        • Each ISTQB mock test/ sample paper contains 40 questions .
        • Answers are provided at the end of the page.
        • Try to finish these 40 questions in a one-hour duration.

    Q. 1: Reviews, static analysis and dynamic testing have the same
    objective

    A. Identifying defects.
    B. Fixing defects.
    C. A. and B
    D. None of the above

    Q.2: What is error guessing?
    A. A testing technique used to guess where a developer is likely to have
    made a mistake
    B. A technique used for assessing defect metrics
    C. A development technique to verify that all error paths have been coded
    D. A planning technique used to anticipate likely schedule variances due to
    faults

    Q.3: When exploratory testing is conducted using time-boxing and test
    charters, what is it called?
    A. Schedule-based testing
    B. Session-based testing
    C. Risk-based testing
    D. Formal chartering

    Q. 4: System testing should investigate

    A. Non-functional requirements only not Functional requirements
    B. Functional requirements only not non-functional requirements
    C. Non-functional requirements and Functional requirements
    D. Non-functional requirements or Functional requirements

    Q. 5: Contract and regulation testing is a part of

    A. System testing
    B. Acceptance testing
    C. Integration testing
    D. Smoke testing

    Q. 6: Which of  the  following is a  KEY  task  of a  tester?

    A. Reviewing  tests  developed by  others
    B. Writing  a test  strategy  for the  project
    C. Deciding  what  should be  automated
    D. Writing  test  summary  reports

    Q. 7: Which is not the project risks

    A. Supplier issues
    B. Organization factors
    C. Technical issues
    D. Error-prone software delivered

    Q. 8: The Phases of formal review process is mentioned below arrange
    them in the correct order.

    i. Planning
    ii. Review Meeting
    iii. Rework
    iv. Individual Preparations
    v. Kick Off
    vi. Follow Up

    A. i,ii,iii,iv,v,vi
    B. vi,i,ii,iii,iv,v
    C. i,v,iv,ii,iii,vi
    D. i,ii,iii,v,iv,vi

    Q. 9: A Type of functional Testing, which investigates the functions
    relating to detection of threats, such as virus from malicious outsiders.

    A. Security Testing
    B. Recovery Testing
    C. Performance Testing
    D. Functionality Testing

    Q.10:Which  of  the  following  are  potential  benefits  of  using  test
     support  tools?

    A. Ensuring  greater  consistency  and  minimizing  software  project  risks
    B. Reducing  repetitive  work and  gaining easy access to  test  information
    C. Performing  objective  assessment  and reducing the  need  for  training
    D. Allowing  for  greater  reliance  on the  tool to  automate the  test  process

    Q. 11: The Planning phase of a formal review includes the following :-

    A. Explaining the objectives
    B. Selecting the personnel, allocating roles.
    C. Follow up
    D. Individual Meeting preparations

    Q. 12: Test Implementation and execution has which of the following
    major tasks?

    i. Developing and prioritizing test cases, creating test data, writing test
    procedures and optionally preparing the test harnesses and writing
    automated test scripts.
    ii. Creating the test suite from the test cases for efficient test execution.
    iii. Verifying that the test environment has been set up correctly.
    iv. Determining the exit criteria.
     
    A. i,ii,iii are true and iv is false
    B. i,,iv are true and ii is false
    C. i,ii are true and iii,iv are false
    D. ii,iii,iv are true and i is false

    Q. 13: When a defect is detected and fixed then the software should be
    retested to confirm that the original defect has been successfully
    removed. This is called

    A. Regression testing
    B. Maintenance testing
    C. Confirmation testing
    D. None of the above

    Q.14: Which of the following is an example of a task that can be carried
    out as part of the test process?
    A. Analyzing a defect
    B. Designing test data
    C. Assigning a version to a test item
    D. Writing a user story

    Q. 15: A formal assessment of a work product conducted by one or more
    qualified independent reviewer to detect defects.

    A. Inspection.
    B. Walkthrough.
    C. Review
    D. Non Conformance

    Q. 16: Which  of the   following  are  MAJOR  test  implementation  and 
    execution  tasks?

    I. Repeating  test  activities
    II. Creating  test  suites
    III. Reporting  discrepancies
    IV. Logging  the  outcome
    V. Analyzing  lessons  learned
    A. II, III and IV
    B. I, III, IV and V
    C. I, II, III and IV
    D. III, IV and V

    Q. 17: During testing, a defect was found in which the system crashed
    when the network got disconnected while receiving data from the server.
    The defect was fixed by correcting functionality which checks the
    network availability during data transfer. Existing test cases did cover
    100% of the module statements.

    To verify the fix and ensure more extensive coverage, some tests were designed and added to the test
    suite. What types of testing are mentioned above?
    I. Functional testing
    II. Structural testing
    III. Confirmation testing
    IV. Performance testing
     
    A. I, III and IV
    B. I and III
    C. II and IV
    D. I, II and III

    Q. 18: Which summarizes the testing activities associated with one or
    more test design specifications.

    A. Test Summary report – according to me
    B. Test Log
    C. Test Incident Report
    D. Test Script

    Q. 19: Which of these are objectives for software testing?

    A. Determine the productivity of programmers
    B. Eliminate the need for future program maintenance
    C. Eliminate every error prior to release
    D. Uncover software errors

    Q. 20: Capture and replay facilities are least likely to be used to _______
    A. Performance testing
    B. Recovery testing
    C. GUI testing
    D. User requirements.

    Q. 21: Which tool will be used to test the flag memory leaks and
    unassigned pointers

    A. Dynamic analysis tool
    B. Static Analysis tool.
    C. Maintenance tool.
    D. Configuration tool.

    Q. 22: One Key reason why developers have difficulty testing their own
    work is :

    A. Lack of technical documentation
    B. Lack of test tools on the market for developers
    C. Lack of training
    D. Lack of Objectivity

    Q. 23: Statement Coverage will not check for the following.

    A. Missing Statements
    B. Unused Branches
    C. Dead Code
    D. Unused Statement

    Q. 24: In a review meeting a moderator is a person who

    A. Takes minutes of the meeting
    B. Mediates between people
    C. Takes telephone calls
    D. Writes the documents to be reviewed

    Q. 25: In a flight reservation system, the number of available seats in
    each plane model is an input. A plane may have any positive number of
    available seats, up to the given capacity of the plane. Using Boundary
    Value analysis, a list of available seat values were generated. Which of
    the following lists is correct?

    A. 1, 2, capacity -1, capacity, capacity plus 1
    B. 0, 1, capacity, capacity plus 1
    C. 0, 1, 2, capacity plus 1, a very large number
    D. 0, 1, 10, 100, capacity, capacity plus one

    Q. 26: Which of the following is a valid collection of equivalence classes
    for the following problem: An integer field shall contain values from and
    including 1 to and including 15

    A. Less than 1, 1 through 15, more than 15
    B. Negative numbers, 1 through 15, above 15
    C. Less than 1, 1 through 14, more than 15
    D. Less than 0, 1 through 14, 15 and more

    Q.27: Which of the following are major objectives of a pilot project for a
    tool introduction?
    A. Roll out, adapt, train, implement
    B. Monitor, support, revise, implement
    C. Learn, evaluate, decide, assess
    D. Evaluate, adapt, monitor, support

    Q.28: Which of the following is a project risk?
    A. A defect that is causing a performance issue
    B. A duplicate requirement
    C. An issue with a data conversion procedure
    D. A schedule that requires work during Christmas shutdown

    Q.29: You are testing a banking application that allows a customer to
    withdraw 20, 100 or 500 dollars in a
    single transaction. The values are chosen from a drop-down list and no
    other values may be entered.
    How many equivalence partitions need to be tested to achieve 100%
    equivalence partition coverage?
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4

    Q. 30: Find the correct flow of the phases of a formal review

    A. Planning, Review meeting, Rework, Kick off
    B. Planning, Individual preparation, Kick off, Rework
    C. Planning, Review meeting, Rework, Follow up
    D. Planning, Individual preparation, Follow up, Kick off

    Q. 31: Which is not the testing objectives

    A. Finding defects
    B. Gaining confidence about the level of quality and providing information
    C. Preventing defects.
    D. Debugging defects

    Q.32: You are testing a scale system that determines shipping rates for a
    regional web-based auto parts distributor. You want to group your test
    conditions to minimize the testing.
    Identify how many equivalence classes are necessary for the following
    range. Weights are rounded to the nearest pound.
    Weight 1 to 10 lbs. 11 to 25 lbs. 26 to 50 lbs. 51 lbs. and up
    Shipping Cost $5.00 $7.50 $12.00 $17.00

    A. 8
    B. 6
    C. 5
    D. 4

    Q.33: Which of the following is an extension of equivalence partitioning?

    A. Decision tables
    B. Decision testing
    C. Boundary value analysis
    D. State transition testing

    Q. 34: Which of the following is true about Formal Review or Inspection:-
    i. Led by Trained Moderator (not the author).
    ii. No Pre Meeting Preparations
    iii. Formal Follow up process.
    iv. Main Objective is to find defects

    A. ii is true and i,iii,iv are false
    B. i,iii,iv are true and ii is false
    C. i,iii,iv are false and ii is true
    D. iii is true and I,ii,iv are false

    Q. 35: Which of the following is not a part of the Test Implementation
    and Execution Phase

    A. Creating test suites from the test cases
    B. Executing test cases either manually or by using test execution tools
    C. Comparing actual results
    D. Designing the Tests

    Q.36: You are testing an e-commerce system that sells cooking supplies
    such as spices, flour, and other items in bulk.

    The units in which the items are sold are either grams (for spices and other expensive items) or
    kilograms (for flour and other inexpensive items). Regardless of the units, the smallest valid order amount is 0.5 units (e.g., half a gram of cardamom pods) and the largest valid order amount is 25.0 units (e.g.,25 kilograms of sugar). The precision of the units’ field is 0.1 units.
    Which of the following is a MINIMAL set of input values that cover the
    equivalence partitions for this field?

    A. 10.0, 28.0
    B. 0.4, 0.5, 25.0, 25.1
    C. 0.2, 0.9, 29.5
    D. 12.3

    Q. 37: What  techniques  would  be  MOST  appropriate if  the 
    specifications  are  outdated?

    A. Structure-based  and  experienced-based  techniques
    B. Black-box  and  specification-based  techniques
    C. Specification-based  and structure-based  techniques
    D. Structure-based  technique and  exhaustive  testing

    Q. 38: Measurement dysfunction is a problem because:

    A. Even though the numbers you look at appear better, to achieve these
    numbers, people are doing other aspects of their work much less well.
    B. We don’t know how to measure a variable (our measurement is
    dysfunctional) and so we don’t know how to interpret the result.
    C. You are measuring the wrong thing and thus reaching the wrong
    conclusions.
    D. All of the above.

    Q. 39: Poor software characteristics are

    A. Only Project risks
    B. Only Product risks
    C. Project risks and Product risks
    D. Project risks or Product risks

    Q.40: Which of the following is a true statement about exploratory
    testing?
    A. More experienced testers who have tested similar applications and
    technologies are likely to do better than less experienced testers at
    exploratory testing
    B. Exploratory testing does not identify any additional tests beyond those
    that would result from formal test techniques
    C. The time required to complete an exploratory testing session cannot be
    predicted in advance
    D. Exploratory testing can involve the use of black-box techniques but not
    white-box techniques

    Answers for above questions:
    1. A
    2. A
    3. B
    4. C
    5. B
    6. A
    7. D
    8. C
    9. A
    10. B
    11. B
    12. A
    13. C
    14. B
    15. A
    16. C
    17. D
    18. C
    19. D
    20. D
    21. A
    22. D
    23. A
    24. B
    25. B
    26. A
    27. C
    28. D
    29. D
    30. C
    31. D
    32. C
    33. C
    34. B
    35. D
    36. C
    37. A
    38. A
    39. B
    40. A

    To apply and appear for exam refer link

    Recommended Articles:

















  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Scroll to Top